Vietimme ystävysten kanssa pöytäpeli-iltaa ja aluksi söimme runsaat alkupalat eli blinit ja pelmenit. Blinien kanssa oli tarjolla tietysti smetanaa, sipulia ja kalaa ja mätiä. Pelmenit tein eka kerran ja niiden teko olikin yllättävän vaikeaa ja isotöistä. Karjalaisjuurisena ihmisenä päätin kuitenkin tarjota karjalaistyyppisen eli melkeinpä venäläisen aterian! Tässäpä ohjeistusta.
Blinit (8 hengelle)
5 dl haaleaa maitoa
10 gr hiivaa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaviiliä
2 keltuaista
2 valkuaista (vatkataan ja lisätään ennen paistoa)
Taikina annetaan kohota ainakin puoli tuntia liinan alla.
Paistoin lettupannulla blinit, pannulle laitoin oliiviöljyä.Blinit tein jo aamupäivällä ja lämmitin uunissa ennen tarjoilua.
Blinien päälle sulaa voita ennen ruokailua.
Blinit ja lisukkeet:
smetanaa
suolakurkkuja
sipulia pienenä silppuna (puna- ja tavallista sipulia)
mätiä (kirjolohen tai muikun mäti tai kaviaarikin käy)
katkarapuja
graavilohta
savulohta
porokaviaari (poroleikettä silppuna ja kermaviiliä ja mausteita)
sillikaviaari (joulusillin loput ja tilliä, sinappia, sipulia, kermaviiliä tai creme fraichea)
Pelmenit
- tein ensin taikinan:
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl suolaa
- täyte:
300 gr jauhelihaa
1 sipuli
pippuria (valko- ja musta)
suolaa
persiljasilppua kuivana
- keitinliemi:
2 l vettä
1 lihaliemi
8 kpl maustepippuria
laakerinlehti
Kaulistin taikinan ja tein pikkumuotilla pelmenit, jotka täytin jauhelihalla. Painelin haarukalla kiinni reunat. Keitin noin 7 min pelmennejä, kunnes ne nousivat pinnalle. Ennen tarjoilua käytin vielä niitä uunissa. Tarjoilaan myös smetanan ja suolakurkkujen kera. "Syöhän noita, ennenkuin selkäänsä ottaa" sanoivat savolaiset vääräleuat.
Jälkiruokana oli sitten pakkasesta marjoja eli mansikoita+ mustikoita + jäätelöä.
Kommentit
Lähetä kommentti