Joulun aikaan monessa kodissa on hirveä, joissakin talouksissa jopa liikaa. Lihan syönti on vähentynyt muutenkin, kun perheissä on paljon kasvisyöjiä. Jos lihaa on paksimet pullollaan, niin kannattaa osa hirvestä tehdä jauhelihaksi. Niitä voi jakaa sitten vaikkapa joululahjaksi. Parhaat osat hirvestä käy tietenkin paistiksi. Makkaraan hirvenloha sopii hyvin. Lisäksi pitää laittaa silavaa ja possun jauhelihaa, koska hirvi on todella vähärasvaista. Hirvi on hyvää, varsinkin nuori hirvi on herkullista. Onhan se hyvää lähiruokaa ja ekologisesti oikeaoppista luonnossa kasvanutta riistaa.
Tässäpä ainesosat hirvimakkaraan:
1 kg hirven jauhelihaa
300 gr silavaa
300 gr possun jauhelihaa
2 rkl suolaa
2 sipulia ohuena silppuna
2,5 dl jääkylmää nestettä, vettä, olutta tai punaviiniä (laitoimme olutta)
2 rkl dijon-sinappia
2 tl mustapippuria
2 tl maustepippuria
1 tl valkopippuria
yrttejä...rosmariinia, persiljaa, tinjamia, chiliä, salviaa (kaikki itse kasvatettuja)
Lisäksi paljon yrttejä ja chilipaprikaa maun mukaan.
salviaa, basilikaa, persiljaa, tinjamia, rosmariinia, chilipaprikaa
Teimme taikina notkeaksi ja pursotimme luonnonsuoleen, joita saa kauppahalleista. Ensin keitimme 15 minuuttia ja sitten uuniin 200-230 lämpöön. Söimme tinjamiporkkanoiden, salaatin, karpalo-sipulihillokkeen, toiset sinapin kanssa. Lisäksi joululeipää, kauraleipää. Teimme kolme annosta eli 3 kg:n hirvenlihat saivat eri makkaraversioita. Jokainen voi keksiä omat mausteensa.
Kommentit
Lähetä kommentti