Olin 85-vuotiaan äitini apulaisena maalla tekemässä viinimarjamehuja. Keräsin suuren määrän punaherukkaa yhtenä päivänä ja toisena päivänä teimme yhdessä mehut. Olen aina laittanut marjat suoraan mehustimeen roskineen ja romppeineen. Eikä minulla ole muka ollut aikaa marjojen puhdistamiseen Mutta nytpä tehtiinkin mehut mummin mehutehtaassa uudella eli hänen tavallaan. Mummi pesi ensin marjat kunnolla eli laski vettä isoon muoviastiaan, missä marjat olivat. Sanoin kyllä mummille, että se aivan turhaa. Mutta hämmästykseni oli suuri, kun näin miten paljon koivun siemeniä, huonoja marjoja ja muuta moskaa ja likaa marjojen seassa oli. Kaikki roskat nousivat veden pinnalle, mistä ne oli näppärä poistaa. Vesi oli suorastaan likaista. Kun marjat olivat puhtaat, laitettiin ne mehumaijaan. Maija täyteen ja yksi pussillinen sokeria päälle. Ja eikun keitos kiehumaan. Mummi kierrätti vielä muutaman kerran kuumaa mehua sokerin ja marjojen läpi kannun avulla. -
Nyt ymmärrän, miksi mummin mehut maistuvat paremmalta kuin minun ja ovat paljon kauniimman, kirkkaamman ja punaisemman värisiä. Ne ovat puhdasta laatutavaraa. I-luokan mummin mehua! - Olenkin siitä lähtien pessyt marjat kunnolla mehuihin, hilloihin ja marmeladiin ja tuotteeni ovat raikkaan ja kirkkaan näköisiä. Ennen ihmettelin, miksi mehuni ovat niin sameita, no nehän olivat likaa täynnä! Mutta eipä tätäkään niksiä ole missään keittokirjassa.
Kommentit
Lähetä kommentti