Siirry pääsisältöön

Omenapiirakka

 


Sain joululahjaksi Vappu Pimiän ihastuttavan ruokakirjan Vappu jouluna. Suosittelen kaikille kokkaajille ja leipojille! Se on täynnä hyviä reseptejä, joista jo olen muutamaa kokeillut. Paljon tässä kirjassa on  myös perinteisiä hyviä ohjeita kuten karjalan piirakat. 

Tänään lämmitin taas heti aamusta leivinuunin, koska pakkaspäivänä sen ihana lämpö leviää koko taloon. Samalla uunillisella paistoin ensin piparit joulusta jääneestä taikinasta ja sitten tein Vapun jouluisen omenapiirakan. Muuntelin Vapun kirjan ohjetta hieman, eli laitoin pohjataikinaan joulumausteita; kanelia, neilikkaa, kardemummaa, pomeranssin sijaan hyppysellisen muskottia ja maidon asemasta laitoin vispikermaa. 

Pohja:
2 munaa
1,5 dl sokeria
100 gr voita sulatettuna
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1tk kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
(pomeranssin kuorta tai muskottia hyppysellinen)
1 dl kermaa

Voitele vuoka ja tasoita taikina vuokaan tasaisesti, itse pesen ja kastelen käteni ensin ja taputtelen sitten taikinan vuokaan.

Päälle:
Omenahilloa ja omenanlohkoja sekä pakastimesta kokonaisia puolukoita. Kun olin tehnyt pohjataikinan, täytin piirakan pakastimen keitetyillä omenanlohkoilla, joita sain omasta puusta syksyllä. Lisäsin omenan sekaan paljon puolukoita pakastimesta, koska niitäkin tuli paljon sukulaiselta. Piirakan koristelin sitten piparitaikinanauhoilla ja sitten piirakka uuniin noin puoleksi tunniksi 220 asteeseen. Piparikoristeet antoivat mukavan lisämaun piirakkaan. Tulipas maistuvaa kahvin kera

Tarjoiluun omenapiirakan kera käy vaniljakastike tai jäätelö tai sellaisenaan. 

Muutenkin tammikuun alussa jää- ja kylmäkaappimme sekä kylmiö pursuavat juhlaruokien rippeitä. Mutta olihan meitä joulun aikaan 10 henkeä talossa, joten ruokaakin kului. Kinkun loput olen jo pakastanut. Ne joutuvat pulled porkkiin tai pihveiksi grilliin tai paistinpannulle. Jouluruuista on moneksi, varsinkin tähteistä ja laatikoista, jotka kaikki tein itse. Laatikoista olen tehnyt sämpylöitä, joiden ohjeen laitan myöhemmin.

Ja täällä on sitten minun jouluinen omena-puolukka-piirakkani.

Piirakka ennen uuniin menoa...

                                           ..... ja sitten valmiina tästä tulikin mehevä puolukka-omenapiirakka!!

Vapun omenapiirakka.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäi...

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena ...