Siirry pääsisältöön

Ihana puolukka-vadelmakakku kinuskilla

Tämän kakun ohjeen pohjana on joulukuun Maku-lehden Puolukka-kinuskikakku, jota muokkasin meille sopivaksi.

Pohja:

6 kpl munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan
2 rkl margariinia
1 dl korppujauhoja

Kostutus
 2 dl pommacia
1 dl vettä
Vaniljakermatäyte
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 dl Flora-vaniljakastiketta
vaahdota ja sekoita keskenään
Täyte
2 dl kuohukerma-vaniljavaahtoa
3 dl hilloa (puolukka)
pakastemetsävadelmia

Kinuskikuorrutus

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria  tai valmista kinuskikastiketta
50 g voita

Reunoille
2 dl kuohukerma-vaniljavaahtoa

 Koristeluun

pakastevadelmia


Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti sekoittaen.  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (2 l) vuokaan ja paista 220-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä jollain tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja lisää sokeri. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita se kermavaahdon kanssa. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta pohja tarjoiluvadille kakkupaperille ja suojaa vadin reunat leivinpaperilla. Kostuta pohja sokerivedellä. Levitä päälle puolet puolukkahillosta, kermavaniljavaahdosta. Lisää pakastevadelmia. Nosta päälle toinen kakkulevy ja kostuta ja täytä samoin.

Kostuta päällimmäinen levy alapuolelta. Nosta levy kakun päälle ja pane painoksi tasainen astia. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

Valmista kinuskikuorrutus. Sekoita kerma ja voi, lisää kinuskikastiketta 1 dl.  Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 15 minuuttia. Pudota tippa kinuskia kakun päälle. Kun kinuski ei imeydy kakkuun, se on valmista. Lisää voi kuumaan kuorrutukseen. Jäähdytä hetki. Sekoita kinuski tasaiseksi, kaada se ohuena nauhana kakun päälle ja anna valua reunoillekin. Vaahdota kerma ja pursota se reunoille. Ripottele pinnalle pakastevadelmia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N