Siirry pääsisältöön

Blinit ja pelmenit pöytäpeli-illan ruokana

Vietimme ystävysten kanssa pöytäpeli-iltaa ja aluksi söimme runsaat alkupalat eli blinit ja pelmenit. Blinien kanssa oli tarjolla tietysti smetanaa, sipulia ja kalaa ja mätiä. Pelmenit tein eka kerran ja niiden teko olikin yllättävän vaikeaa ja isotöistä. Karjalaisjuurisena ihmisenä päätin kuitenkin tarjota karjalaistyyppisen eli melkeinpä venäläisen aterian! Tässäpä ohjeistusta.

Blinit (8 hengelle)

5 dl haaleaa maitoa
10 gr hiivaa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaviiliä
2 keltuaista
2 valkuaista (vatkataan ja lisätään ennen paistoa)
Taikina annetaan kohota ainakin puoli tuntia liinan alla.
Paistoin lettupannulla blinit, pannulle laitoin oliiviöljyä.Blinit tein jo aamupäivällä ja lämmitin uunissa ennen tarjoilua.
Blinien päälle sulaa voita ennen ruokailua.
 
 


Blinit ja lisukkeet:
smetanaa
suolakurkkuja
sipulia pienenä silppuna (puna- ja tavallista sipulia)
mätiä (kirjolohen tai muikun mäti tai kaviaarikin käy)
katkarapuja
graavilohta
savulohta
porokaviaari (poroleikettä silppuna ja kermaviiliä ja mausteita)
sillikaviaari (joulusillin loput ja tilliä, sinappia, sipulia, kermaviiliä tai creme fraichea)



Pelmenit
- tein ensin taikinan:
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl suolaa
- täyte:
300 gr jauhelihaa
1 sipuli
pippuria (valko- ja musta)
suolaa
persiljasilppua kuivana
- keitinliemi:
2 l vettä
1 lihaliemi
8 kpl maustepippuria
laakerinlehti

Kaulistin taikinan ja tein pikkumuotilla pelmenit, jotka täytin jauhelihalla. Painelin haarukalla kiinni reunat. Keitin noin 7 min pelmennejä, kunnes ne nousivat pinnalle. Ennen tarjoilua käytin vielä niitä uunissa. Tarjoilaan myös smetanan ja suolakurkkujen kera. "Syöhän noita, ennenkuin selkäänsä ottaa" sanoivat savolaiset vääräleuat.

Jälkiruokana oli sitten pakkasesta marjoja eli mansikoita+ mustikoita + jäätelöä.


 
 
 
 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N