Mainion Maku-lehden numerossa 2/2013 oli verraton Marttaliiton johtajan Marianne Heikkilän kakkuohje, joka on mielestäni oiva mukaelma savolaisten herkusta mustikkakukko. Kokeilin tätä ohjetta syntymäpäivieni kunniaksi ja hieman muuntelin sitä sen mukaan, mitä aineita kaapista löysin.
Pohja:
n 100 gr voita (osa margariinia)
2 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl venhäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna
Täyte:
500 gr mustikoita (pakasteesta tai tuoreita)
1 dl vettä
6 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
200 gr tuorejuustoa (Philadelhia)
1 prk rahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1/22 dl sitruunamehua
Koristeet:
mustikoita metsästä tai pakkasesta
sitruunamelissan lehtiä
Teko-ohje:
sulata voi - jäähdytä
yhdistä kuivat aineet
sekoita muna ja rasva joukkoon
laita irtovuokapohjalle leivinpaperi
painele taikina pohjalle
paista 200 asteen lämmössä uunissa noin 13 min
jäähdytä
mustikat ja vesi kattilaan
kuumenna ja keitä 5 min
soseuta sauvasekoittimella tasaisesti
jäähdytä seos
upota liivatelehdet kylmään veteen 5 min
vatkaa kerma vaahdoksi
sekoita juusto, rahka, sokeri keskenään
sekoita joukkoon mustikkaseos
kuumena sitruunamehu ja liota liivatelehdet siihen
sekoita liivate juusto-mustikkatäytteeseen
sekoita kermavaahto
kaada täyte pohjan päälle
anna hyytyä ainakin 4-5 tuntia tai yön yli
koristele
Kommentit
Lähetä kommentti