Siirry pääsisältöön

Perinteinen lihapiirakka

Olemme tehneet perheemme kanssa vuosia samanlaista lihapiirakkaa. Ohjeen sain aikoinaan mummilta eli mieheni äidiltä. Se on oivallinen lauantain ruoka, josta jää usein syötävää vielä toiseksi päiväksi, kun tekee kokonaisen uunipellillisen. Tässäpä mummin ohje:
 
Lihapiirakkaa
 
1 (600 gr) iso paketti lehtitaikinaa (Myllyn Paras on paras) tai voitaikinan voi tehdä itsekin
500 - 700 gr nautasika jauhelihaa
1-2 dl irtoriisiä
1-2 sipulia
1 keitetty kananmuna (usein jätän pois, kun säilyvyys on parempi)
Mausteita:
suolaa
grillimaustetta
mustapippuria
yrttejä
joskus jopa yrttiperunamuussia, jota on jäänyt kaappiin
1 muna voiteluun
 
Teko-ohje:
laita uuni lämpiämään n +220C
laita riisit kiehumaan n 10 min
ota taikinalevy ajoissa sulamaan jääkaappiin
kaulitse taikina levy siten, että se on n 2 x uunipellin kokoinen
silppua sipulit ja kuullota ne pannulla oliiviöljyssä
paista jauhelihat pannulla oliiviöljy-voi-seoksessa
mausta jauheliha
sekoita kaikki ainekset
laita kananmunahakkelus sekaan
laita taikina pellille
tasoittele seos taikinan päälle tasaiseksi
taita toinen puoli taikinasta seoksen päälle ja nipistele reunat kiinni
voitele piirakka vähän vatkatulla munalla ja pistele haarukalla reiät piirakan pintaan
laita uuniin ja tarkastele paistotulosta, joskus käännän pellin, niin paistotulos on tasaisempi
 
Hyvää lämmin piirakka on sellaisenaan salaatin, tomaattilohkojen ja kurkun palojen sekä kylmän maidon kera. Lihan asemasta voi käyttää myös lohta. Helppo, nopea ja yksinkertainen maukas ruoka!

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N