Kauppalehden Optiossa oli maukas ohje, englantilainen pullavanukas kirjasta Rule Britannia. Se ei ollut aivan samanlainen kuin oman äidin perinteinen pullavanukas, ehkä tuhdimpi kermainen versio, mutta herkullista pakkaspäivän jälkiruokaa. Sävelsin siitä omanlaisen version.
Pullavanukas - jonka nimi oli lehdessä Sitruunainen leipävanukas:
8 viipaletta vaaleaa leipää ( minä laitoin 10 pullaviipaletta, jossa ei ole sokeria yms päällä)
50 gr suolatonta voita (laitoin normaalisuolaista voita ja toisella kertaa vain nesteFloraa hieman)
120 gr sitruunatahnaa - ei koko purkkia (Prismasta Mackays Lemon Curdia pieni lasipurkillinen)
3,5 dl kuohukermaa (laitoin maitoa ja 2 dl kermaa)
3 keltuaista (laitoin 2 kananmunaa) - keltuainen kylläkin saostaa paremmin
100 gr hienoa sokeria?
1 tl vaniljauutetta (vaniljasokerikin käy)
1/2 tl suolaa (en laittanut)
Lämmitä uuni + 170 C (itse lämmitin leivinuunin n +210 C asteiseksi). Voitele leivät voilla ja sitruunatahnalla (voitelin vain sitruunatahnalla). Leivästä voi ottaa kuoret pois (ei kannata ottaa pois, pehmenevät kuitenkin). Aseta leivät tai pullaviipaleet päällekkäin uunivuokaan.
Seuraavaksi tee kiisseli: lämmitä kerma (kermamaito) kattilassa. Vatkaa keltuaiset (munat) + puolet sokerista, vanilja ja suola lämmönkestävässä astiassa. Kaada sekaan kuumaksi lämmitetty kerma ja sekoita. Kaada kiisseli tai seos leipien tai pullien päälle. Ripottele päälle vielä jäljelle jäänyt sokeri. Sokeria voi olla vähemmänkin. Laita vanukas vesihauteeseen. Kypsennä 40 min. Toisella kertaa laitoin uuniin ilman vesihaudetta, hyvää sekin oli. Tarjoa marjojen, hillon, hedelmien, mansikkakiisselin, yms kera. ...kuva tulee, kun seuraavan kerran teen vanukkaan...
Kommentit
Lähetä kommentti