Siirry pääsisältöön

Brittivanukas

Kauppalehden Optiossa oli maukas ohje, englantilainen pullavanukas kirjasta Rule Britannia. Se ei ollut aivan samanlainen kuin oman  äidin perinteinen pullavanukas, ehkä tuhdimpi kermainen versio, mutta herkullista pakkaspäivän jälkiruokaa. Sävelsin siitä omanlaisen version.

Pullavanukas - jonka nimi oli lehdessä Sitruunainen leipävanukas:

8 viipaletta vaaleaa leipää ( minä laitoin 10 pullaviipaletta, jossa ei ole sokeria yms päällä)
50 gr suolatonta voita (laitoin normaalisuolaista voita ja toisella kertaa vain nesteFloraa hieman)
120 gr sitruunatahnaa - ei koko purkkia (Prismasta Mackays Lemon Curdia pieni lasipurkillinen)
3,5 dl kuohukermaa (laitoin maitoa ja 2 dl kermaa)
3 keltuaista (laitoin 2 kananmunaa) - keltuainen kylläkin saostaa paremmin
100 gr hienoa sokeria?
1 tl vaniljauutetta (vaniljasokerikin käy)
1/2 tl suolaa (en laittanut)

Lämmitä uuni + 170 C (itse lämmitin leivinuunin n +210 C asteiseksi). Voitele leivät voilla ja sitruunatahnalla (voitelin vain sitruunatahnalla). Leivästä voi ottaa kuoret pois (ei kannata ottaa pois, pehmenevät kuitenkin). Aseta leivät tai pullaviipaleet päällekkäin uunivuokaan.
 
Seuraavaksi tee kiisseli: lämmitä kerma (kermamaito) kattilassa. Vatkaa keltuaiset (munat) + puolet sokerista, vanilja ja suola lämmönkestävässä astiassa. Kaada sekaan kuumaksi lämmitetty kerma ja sekoita. Kaada kiisseli tai seos leipien tai pullien päälle. Ripottele päälle vielä jäljelle jäänyt sokeri. Sokeria voi olla vähemmänkin. Laita vanukas vesihauteeseen. Kypsennä 40 min. Toisella kertaa laitoin uuniin ilman vesihaudetta, hyvää sekin oli. Tarjoa marjojen, hillon, hedelmien, mansikkakiisselin, yms kera. ...kuva tulee, kun seuraavan kerran teen vanukkaan...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N