Siirry pääsisältöön

Isomummin pullat

 
 
Äitini on jo lähes 90 vuotias, mutta järki leikkaa kuin partaveitsi, mutta jalat eivät tahdo nousta enää entiseen malliin. Käyn auttelemassa häntä välillä ja nyt viimeksi tein pullia mummin hyvällä ohjeella, jonka hän oli nuorena oppinut kotitalouskoulussa. Hyvää pullaa siitä taikinasta tulikin. Ohje ei sovi ortoreksia-ihmisille, jotka eivät voi syödä mitään herkullista, vaan aina vaan pelkkää terveellistä jopa pakkomielteisesti. Kiva onnistua joskus jossakin asiassa!
 
1 l täysmaitoa
5 kananmunaa (kananmunat ja sokeri sekoitetaan keskenään)
5 dl sokeria
2 palaa hiivaa
2 tl suolaa (hiiva ja suola sekoitetaan keskenään)
400 gr voita (sulata mikrossa)
kardemummaa maun mukaan t. 3 tl
2  dl rusinoita
noin 1 kg tai enemmän vehnäjauhoja
 
Taikina tehdään seuraavasti: ensi sokeri ja munat sekoitetaan isossa taikinakulhossa. Sitten maito lämmitetään mikrossa kädenlämpöiseksi. Siihen lisätään suola-hiivaseos. Voi sulatetaan. lisää keskenään kananmuna- sokeriseos ja maito, jossa on hiiva-suolaseos. Siihen sitten sula voi. S´sitten kardemumma ja rusinat, jotka kannattaa jauhottaa eli lisätä esim. ruokalusikallisen vehnäjauhoja rusina-annokseen. Sitten vain vehnäjauhoja ja sekoitus ja vaivaus. Venhäjauhoja ei saa laittaa liikaa, ettei pullista tule kovia, vaan sen verran, että taikina on notkeaa ja irtoaa käsistä. Sitten kohotus ja leipominen. Vielä toinen kohotus, ennen kuin pullat laitetaan uuniin +220 C noin 25-30 min.
 
Annoksesta voi tehdä puolet pienemmän, jos ei ole pakastimessa tilaa. Lämmin ja tuore pulla on kyllä herkullista syötävää ja saa läheiset hyvälle tuulelle. Tuosta taikinamäärästä tulee lähes 80 pullaa.

Tein äidilleni myös vaaleaa leipää, mutta täytyy sanoa, että siinä hieman epäonnistuin. En ole tehnyt oikeastaan koskaan leipää, kun kotimme vieressä on kaupungin paras lähileipomo, josta saa aina hyvää ja tuoretta leipää ja sämpylöitä ja todella edullisesti. Mutta - nyt kun olen jäänyt päätyöstäni pois, ehkä alan joskus tehdä leipää. Tekemällä oppii ja yleensä sitkeyden ja sisun avulla virheiden kautta onnistun asiassa kuin asiassa!
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N