Siirry pääsisältöön

Isot kukkoset eli karjalaiset pyöröt


Tein pitkästä aikaa sateisena sunnuntaina karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt. Jauhoina useimpien ohjeitten mukaan käytetään vain pelkkiä vehnäjauhoja, mutta itse laitan niitä jauhoja, mitä minulla on kaapissa sattuu olemaan eli käytän pois vanhemmatkin jauhot. Nyt laitoin kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja durumjauhoja, joista joskus aioin tehdä pastaa. Hiivaakin laitoin vähemmän kuin ohjeissa, se tuntui riittävän oikein hyvin. Kohosivat hyvin, eivätkä maistu yhtään hiivalle.
 
Tässä oma ohjeeni:
 
1 litra vettä (kädenlämpöistä)
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
6 dl venhnäjauhoja
3 dl durumjauhoja
(tai 12-13- dl vehnäjauhoja)
2 rkl rypsiölyä
 
Taikina saa kohota noin 1 tunnin. Sillä aikaa voi valmistaa riisipuuron.
 
Puuro:
4 dl vettä
2 dl riisiryynejä
- keitä vesi pois ja lisää maito, keittäminen pienellä lämmöllä välillä sekoittaen kauhalla, ettei puuro pala pohjaan. Puuro voi olla kannen alla pienellä lämmöllä ja lisää maitoa, aina kun se haihtuu.
 
 
Kukkostaikina saa olla aika löysää, joten parhaiten sen voi nostella kauhalla pöydälle vehnäjauhoseokseen pyöritettäväksi. Sitten pellille pyöröset ja taas kohotus. Nyt tein puolet isompia kukkosia kuin normaalisti, muta maku oli silti hyvä. Kun taikina on nosteltu pellille, lisää riisipuuro lusikalla päälle ja tasoittele. Lusikan voi kastaa vedessä, niin puuro ei tartu.
 
Uunilämpö +225-250C ja pyöröt uuniin 15-20 min, kunnes pinta on hieman paistunut. Voitele sulatetulla voilla, kun pyöröt ovat hieman jäähtyneet. Valmiita syötäväksi, sopivat vaikka lounaaksi. Päälle vähän vielä voita tai muuta rasvaa tai sellaisenaan. Itse sipaisen hieman kasvisrasvaa päälle.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N