Siirry pääsisältöön

Kokkikurssilla Muhun saarella - NamiNamastessa

Heinäkuussa kävimme Virossa Muhun saarella ja siellä suuntasimme Sikke Sumarin mainioon lomapaikkaan NamiNamasteeseen. Hieno uusi kokemus oli kokkikurssi lähiruoka-teemalla, opettajana mainio ruokakirjailija Mirja von Knorring, joka taitaa myös yrttien käytön ruuan laitossa. Suurin osa kasviksista löytyi talon omasta puutarhasta suoraan pellosta, josta ne ensin haettiin porukalla. Uudet perunat nostettiin pellosta, kesäkurpitsat ja erityisesti pienet, porkkanat, herneet, pestoainekset, salaatit, koristekukat, joita käytettiin paljon. Valmistimme illallisen koko majapaikan väelle ja siinähän meillä sutinaa riitti.
 
Menu
 
alkuruokana täytetyt tomaatit ja salaatti
itsetehty pesto ja yrttivoi
pääruokana maissikana pestolla ja kasvis peruna ym lisukkeet
jälkiruokana sitruunatorttu kirsikkakompotilla
 
....pikkuhiljaa tänne tulee selostus, kuinka ruuat sitten valmistettiin....ensin kuvia...yritän saada jutun valmiiksi talven aikana :) ps ...unohtui kirjoittaminen, mutta kuvat ainakin ovat tallella, ohjeetkin vielä jossain laatikossa! Jos jotain opin Mirjalta, niin yrttien käytön. Kasvatan yrttejä kasvihuoneessamme ja käytän niitä todella paljon ruuan laitossa, lähes joka päivä. Yrteillä saa hienoja makuvivahteita paremmin kuin kaupan mausteilla. Yrteillä on myös parantavia vaikutuksia ja monta muuta kehoa tervehdyttävää vaikutusta. 

Mirja von Knorringilla on monta hyvää yrtti- ja ruokakirjaa:
      Herkkuja kartanon yrttitarhasta (Otava, 1996)
  • Pensselit padassa (Otava, 2000)
  • Tämä on hyvää. Koko perhe keittiössä. (Tammi, 2003)
  • Yrttien tuoksua (Teos, 2006)
  • Elav gastronoomia (Ajakirjade Kirjastus, 2008)
  • Virtina kokaraamat (Tänapäev, 2009)
  • Löytöretkeltä lautaselle (Readme.fi, 2014)
  • Villiä ja kesyä lähiruokaa (Bazar, 2015)
  • Oliiviöljy (Bazar, 2017)

  
                           Mirja von Knorring - opettajamme keittiössä opastaa peston tekoa
 
 
 
                               Kesäkurpitsat ovat parhaimman makuisia pienenä
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             Sitten muita ihania ruokia, joista saimme nauttia NamiNamastessa lomamme aikanana:

 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N