Siirry pääsisältöön

Omppuherkkuja

 
 
 
Puutarhassamme kasvaa neljä omenapuuta. Kaksi valkeaa kuulasta ja kaksi omenakanelipuuta. Valkeat kuulaat ovat tosi täynnä omenia, mutta punakaneleissa on vain muutama. En tiedä miksi? Mutta suurin harmi on, kun omenat alkavat tippua jo ennenkuin ovat kypsiä. Nyt niissä on jo toista vuotta muumiotautia, onneksi nyt vähemmän kuin viime vuonna. Olen hävittänyt roskikseen joka ainoan muumio-omenan, koska niitä ei voi kompostoida. Kerään kuitenkin kaikki omenat talteen ja teen niistä omenaherkkuja, sitä mitä osaan. Leikkaan huonot osat pois ja säästäväisenä käytän kaiken mahdollisen omenan.
 
Mökillä tein viime viikonloppuna nopean ja helpon omenaherkun muurikkapannulla:
- neste Floraa muurikkapannulle
- omenan lohkot pannulle
- ruskistus
- tarjolle kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kanssa tai jäätelön kera
 
Kotona tein itseideoimaa omenahilloa pudokkaista:
- kuorin omenat lohkoiksi
- kattilaan pohjalle vettä 1-2 dl
- sokeria maun mukaan
- fariinisokeria hieman
- sitruunamehua loraus
- kanelia ripaus
- keittoaika siten, että omenat ovat pehmeitä
Purkkiin tai pakkaseen, käy luonnonjogurtin seuraksi tai jäätelön kera.
 
Omenoista teen myös omenamehua,  uuniomenia tai omenapiirakkaa.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N