Siirry pääsisältöön

Sorsan käsittely ja laittaminen ruuaksi

Aiemmin kynin sorsan höyhenistä ja vielä nyljin sen. Todennäköisesti sain ohjeen äidiltäni, mutta miksi hän otti talteen höyhenet. Kai siksi, että käytti ne tyynyihin täytteenä? Nyt en voi enää kysyä, koska äiti nukkui pois vuosi sitten, enkä muista miksi näin tehtiin. Nykyisin nyljen sorsan höyhenineen ja samalla nahkakin lähtee. Sehän onkin tosi helppoa ja näppärää. Alla kuvia molemmista tavoista. Tietysti voihan sen sorsan nahkan jättää kuten broilereissa ja paistaa nahkoineen. 


Sorsa tai sorsalintu pitää ensin suolistaa heti ampumisen jälkeen ja riiputtaa viileässä.
Tässä ampuja on laittanut havuja suolistamisen jälkeen sorsan sisälle


Linnun vatsa auki ja viilto ensin rinnan päältä puukolla.
Nahka lähtee helposti käsin.


Näin paljon linnusta jää jäljelle eli syötävää on oikeastaan vain rintapalat.


Sorsapaistin ohjeeni: sorsapaisti


                                  Sorsan toisenlainen käsittelutapani (vanhan ajan malliin):
Käsittely keittiössä alkaa...

höyhenet on kynitty muovipussiin...

suihkupullo on kätevä apu...

   
nahka lähtee kätevästi kuin takki päältä...

yli puolet sorsasta on muuta kuin syötävää...

kuin broileria, mutta väri on toinen...

toiset valmistavat vain rintapalat, mutta minä laitoin koko paketin pakastimeen.
 


 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N