Siirry pääsisältöön

Kesäkurpitsa-herkkukastike tai keitto tai pastan kastike



Kun kasvihuoneestani tulee taas kurpitsaa runsaasti, niin pitää jo keksiä aivan omia ohjeita. Tässäpä mielestäni oivallinen resepti.

5 dl tai vähän enemmän kurtpitsalohkoja
2 sipulia lohkoina
oliiviöljyä
2 - 4 dl kermaa (ruoka- tai kuohukermaa)
(jos et halua kermaa, niin laita vettä, mutta maku on aivan toisenlainen)
suolaa
yrttejä
yrttituorejuustoa

Valmistus:
-kuullota sipulilohkot öljyssä pannulla
-kuori kesäkurpitsa ja lohko pienehköiksi paloiksi ja lisää sipulien sekaan pannulle
-siihenpä sitten nestettä ensin eli vettä ja annetaan muhia kurpitsat puolipehmeiksi ja niin,
että liika neste haihtuu
-sitten kermaa ja suola sekä yrttejä maun mukaan
-laitoin persiljaa, minttua, rosmariinia, viininlehteä, ym ym runsaasti
- vielä tuorejuustonokare (yrttituorejuustoa tms)
- jos haluaa makusävyjä lisää, voi laittaa paprikaa, kaprista, mitä itse ikinä keksiikään

Tämä kastike sopii perunoiden, pastan, riisin, kalan, lihan, kanan kanssa ja mielestäni se oli hyvää, kun puolisonikin tykkäsi! Ja käy tämä  kastike keitoksi, kun sitä ohentaa lientä lisäämällä. Lisäksi raikasta salaattia ja hyvää tuoretta leipää. - Tuo ruokakuva nyt ei imartele, kun siitä puuttuvat muut höröstykset eli salaatti ja leipä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N