Siirry pääsisältöön

Siken omena-puolukkakakku

Tämän viikonlopun aikaan vilahti jossain Sikke Sumarin hyvä kakkuohje.  Se olikin herkullinen, muttei meitsillä aivan sillä Siken ohjeella onnistunut. Muuntelin sitä hieman, kai liikaakin.
 
Taikina:
100 gr voita (pehmeää, huoneenlämpöistä)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl ranskankermaa
 
Täyte:
2-3 omenaa (lohkoja)
1 tl kanelia
2 dl puolukoita (kiehauta 1 dl sokerin kanssa)
 
Tee ensin taikina. Lämmitä voi (itse laitoin mikroon toviksi). Sitten sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaus. Sitten kananmunat, sitten vehnäjauho-maissijauho-leivinjauhe-sekoitus. Laitoin hieman reilut desit jauhoja.  Ranskankermaa ei ollut, joten laitoin kermaviiliä. Kai kermakin olisi sopinut?
 
Laitoin leivinpaperin irtopohjavuokaan ja taikinaa pohjalle. Omenatäyte oli omaa valmista omenalohkohilloa, jota kylmiöni ja pakastin on pullollaan tänä vuonna. Puolukat olin juuri poiminut ja tein hillon eli 2 dl puolukoita ja 1 dl sokeria ( kiehautus). Pohjataikinan päälle laitoin omenahilloa ja puolukkahilloa sekaisin. Päälle loput taikinasta. Ohjeen mukaan uuni piti olla +180 C ja 20 min., mutta laitoin 200 C. Kun otin kakun uunista se näytti valmiilta. No, kun kumosin sen, se näytti hieman liian taikinamaiselta, joten laitoin se uudelleen uuniin n 10 min ja kovempaan lämpöön. Kun kakku oli jäähtynyt, ryhdyttiin mieheni kanssa maistelemaan. Aika sokeripommiltahan se maistui, mutta maistui ainakin!  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N