Siirry pääsisältöön

Herkullinen mansikka-marja-kakku

 
Joka kesä marja-aikaan pitää jokaisen herkkusuun tehdä kunnon kermakakku! Se on maailman yksinkertaisin kakku. Eli - tee ensin sokerikakkupohja, jaa se kahteen tai kolmeen osaan. Kakkuosien kostutus esim. laimennetulla omenamehulla, väliin kermavaahtoa ja marjoja, vähän kaupan kinuskikastiketta, jos tykkää makeudesta, kuten minä. Päälle kermavaahtoa runsaasti ja marjoja. Laitoin mansikoita, vadelmia ja pensasmustikoita, jotka kaikki olivat luomumarjoja. Luomut maksavat enemmän torilla, mutta poissa ovat kasvinsuojeluaineet ja makukin on luomumarjoissa parempi! Siispä leipomaan, leipomaan ja sitten joukolla herkuttelemaan!
 
1) Kakkupohja
 
6 kananmunaa korkeaan lasiin
saman verran lasiin sokeria
saman verran lasiin vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
Kananmunat mitataan korkeaan lasiin ja saman verran sokeria ja vehnäjauhoja. Vatkaa ensin sokeri ja kananmunat tosi kuohkeaksi, lisää vehnäjauhot + leivinjauhe varovasti sekoittaen. Laita taikina jauhotettuun (mannaryyni tai korppujauho) korkeaan vuokaan. Paista  uunissa n 30 min +200 C (tai 40 min +175 :ssä uunin alapohjalla.
 
Kun kakkupohja on jäähtynyt, vatkaa 1/2 l  kuohukermaa + 1 dl sokeria (tai vähemmän) kuohkeaksi, ei voiksi! Leikkaa kakku puoliksi, tai kolmeen osaan ja laita täytteet. Ensin kermavaahtoa, sitten marjoja, sitten kinuskia. Sitten toinen kakun osa kanneksi ja loput kermat ja marjat päälle. NAM! NAM! Kutsu ystävät tai sukulaiset herkuttelemaan kakkukahville!
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N