Siirry pääsisältöön

Munaliköörikakku joulua odotellessa


Kylmiössämme oli monta vuotta vanha keltainen munalikööripullo, joka oli vain jäänyt juomatta, enkä edes  tiedä, mistä se oli tullut (ehkä jotain vieraille tarjottavaa boolia varten), mutta itse inhoan munalikööriä sellaisenaan kuten myös karmeaa Baileys-ällöjuomaa. Joten eikun kakkua siitä ölköstä juomasta sitten tekemään! Löysin joitakin ohjeita munaliköörikakusta netistä googlaamalla. Ensimmäisenä tuli Kinuskikissan ohje, jossa käytettiin pohjakeksinä dominokeksejä. Niitä ei ollut kaapissa, joten otin siihen pieniä Kantolan kaurasuklaamurukeksejä. Dominot ovat minusta aivan liian makeita. Murustelin keksit kakun pohjaksi vuokaan (irroitettava pohja), kun olin ensin musertanut keksit isossa aasialaisessa morttelissa ja laittanut voi-margariiniseoksen murusten sekaan. 

Ainekset:

300 gr keksejä (muruksi)

70 gr voi-margariiniseosta (sulatus)

Täyte:

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 kananmuna

200 gr kermaviiliä (1 purkki)

1/2 - 1 dl hienoa sokeria maun mukaan

2dl munalikööriä (pieni pullo)

1 dl suklaarouhetta (taloussuklaa) tai jotakin vastaavaa

Teko-ohje:

- musersin keksit

- sulatin mikrossa voi+margariinin

- vatkasin kerman ja kananmunan - sekoitin ne ja vatkasin

- sekoitin kermaviilin ja sokerin

- lämmitin munaliköörin kiehuvaksi nopeasti, jolloin alkoholi häviää 

- liivatteet ensin kylmään veteen ja sitten kuumaan likööriin - sitten sekoitus

Ensin muruseoksen painelu irtopohjavuokaan pohjalle, jossa oli leivinpaperi. 

Seuraavaksi sekoitin kermaviili-sokeriseoksen ja munalikööri-liivateseoksen keskenään, lopuksi kaikki sekaisin ja kaada seos murupohjan päälle. Koristeeksi löysin kaapista Marianne-karamelli-muruseosta. 

Laitoin ulos kakun hyytymään (ulkona +3 C) suojaksi lautanen, etteivät pihamme harakat sitä syö. Kakun voi laittaa myös jääkaappiin noin  3 tunniksi. 

Tässä kakun valmistuksessa ei tarvitse lämmittää lainkaan uunia, joten kuka vain voi tehdä tämän, myös ilman munalikööriä. Sekaan voi laittaa vaikkapa glögiä, mehuja, mitä vain mitä kukin keksii, vaikkapa marjoja. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N