Siirry pääsisältöön

Kalevalan pata

Tätä ruokaa tarjosin naapuriperheelle, kun he ovat hoitaneet usein vanhaa koiraamme ja katsovat talon ja postin perään poissaollessamme. Paisti on mukava laittaa uuniin, kun lähdet lenkille tai hiihtämään. Valmistuu 2-4 tunnissa.


noin 500-600 gr naudan paistia
noin 500-600 lampaan lihaa fileenä yms
voita paistamiseen
lihalientä 1 pala - nin 1 ltr
sipulia + punasipulia 2-4 kpl
pippuria (musta, puna, mauste)
suolaa
porkkaroita, naurista, lanttua ym juureksia
smetanaa
- paloittele paistin palat reiluiksi palasiksi ja paista palat voissa pannulla kevyesti
- lado paistetut naudan ja lampaan lihalohkot isoon uunivuokaan
- kaada reilusti nestettä + lihaliemi, joka on kiehautettu pannulla nesteessä
- ruskista sipulit ja lisää lihojen päälle
- lisää pippurit, itse laitoin nyt mauste- ja punapippuria
- lisää suolaa
- loppuvaiheessa lisää porkkanat tai muut kasvikset maun mukaan
- laitoin valmispussin juurkesia ja kasviksia (porkkana, parsakaali)
- tarjoa keitettyjen perunoiden, leivän, salaatin, suolakurkkujen ja punajuurien kera
- laita uuniin noin 200 C asteeseen aluksi, parin tunnin jälkeen laske lämpöä
- voit laittaa smetanaa lisäksi, jos haluat
- itse tarjosin pataa aroniahyytelön kera (aroniat pensasaidastamme)
Jälkuruuaksi tyhjensin taas pakastinta, eli sulatin  mansikkaa, mustikkaa ja vadelmaa - tarjolle vaniljajäätelön kera.



-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N