Siirry pääsisältöön

Parasta paellaa

Tämän viikonlopun ruokana on paella, jota söimme ensi kerran Espanjassa Playa de Inglesissä vuonna 1983! Esikoinen oli mukana ja hänkin maistoi sitä. Parasta hänestä oli silloin  joulukuussa päästä hiekkarannalle sangon ja lapion kanssa. Paellaa olemme tehneet tuon matkan jälkeen tosi monta kertaa  viisihenkiselle perheellemme ja nyt kaksin. Meillä se annos riittää nykyisin jopa kolmeksi päiväksi.

Tässäpä ohje:

1 kokonainen valmiiksi paistettu broileri (Prisman tiskiltä)
katkarapuja (isoja tai pieniä, pakastettuja tai liemessä)
2 dl irtoriisiä (Uncle Bens)
sahramia tai sahramiinia
kanaliemikuutio
vettä noin 1 litra
1 iso sipuli tai 2 pientä
paprikaa pikkupalasina
pakasteherneitä
oliiviöljyä
- mausteista makkaraa voi lisätä, jos haluaa ruokaisamman tai on allerginen kalalle
- lisäta voi myös muita meren eläviä kuten simpukoita, mustekalarenkaita

Valmistus:
Lisää öljyä wokkipannulle reilusti, siihen riisit kuulottumaan hetkeksi ja sekaan keltaisen värin antava sahrami tai sahramiini (halvempaa!). Silppua sipulit silpuksi ja ne pannulle ruskistumaan (sipulit voi laittaa myös ensin öljyyn). Lisää nestettä vähitellen vaikkapa ensin puolet ja kanaliemikuutio. Pistä paprikapalasia joukkoon ja ihan loppuvaiheessa pakasteherneitä. Anna kiehua noin 10 min. ja lisää välillä loput nesteet. Kiehauta, kunnes neste on suurun piirtein poissa. Lisää palasiksi repeloitu broileri (leikkasin saksilla pieniksi palasiksi) ja lopuksi katkaravut. Jos pidät makkarasta, lisää sitä - esim. saksalainen bratwursti käy hyvin. Joku voi tykätä ananaksesta, sitäkin voi laittaa. Itse laitoin nyt punasipulia, yleensä laitan tavallista sipulia. ¨

Hyvä sapuskaa talvella, kun se on helppo lämmittää vaikkapa hiihtolenkin jälkeen.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N