Siirry pääsisältöön

Paellaa uudella tavalla

 
 
Kävimme ensimmäisen kerran Espanjassa (Kanarialla) perheenä 1980-luvulla ja siitä lähtien meillä on valmistettu paellaa. Yleensä se oli perheemme lauantairuoka, koska se oli helppo ja nopea valmistaa ja lapset söivät sitä hyvin. Aluksi teimme peruspaellaa, johon tein risottopohjan ja maustoin sen sahramilla tai sahramiinilla. Nyt kokeilin erilaista paellaa, johon tein risottopohjan eli paellan ja lisukkeet sai kukin valita mielensä mukaan. Yllättävän hyvää se olikin, kun en sekoittanut kaikkea lisuketta risottoon, kuten paella tehdään. Maut säilyivät raikkaina ja paellasta ei tullut lihan ja kalan sekasotkua, kuten helposti käy. Tässä vanha ohjeeni Parasta paellaa
 
Paellan pohjana on tavallaan risotto, jonka tein ensin. Sitten laitoin esille kuppeihin lisukkeet; katkaravut, kylmäsavulohen, broileripalat ja horizonmakkarat. Hyvin maistui vieraille taas mökillä lisukkeena salaattia ja leipää.
 
Risotto:
2-3 dl riisiä ( Uncle Bens käy tai sitten oikea risottoriisi carnarol tai arborio)
ruokaöljyä
(sipulia, jos kaikki pitävät)
1 l nestettä (kuumaa, lisää vähitellen)
nesteessä mukana lihaliemikuutio, kanaliemi tai kasvisliemi
(sahramia tai sahramiinia)
1 keltainen paprika pieninä paloina
1 punainen paprika pieninä paloina
(vihreitä herneitä)
parsaa pieninä paloina
 
Riisit kuulotetaan ensin öljyssä. Sitten lisätään kiehuva neste vähitellen, jossa minulla oli nyt lihaliemikuutio mausteena, kun muuta ei mökillä ollut. Riisit kiehuivat ohjeen mukaan n 10 min. Lisäsin välillä paprikat ja lopuksi parsan palat. Lisukkeet pieniin kuppeihin ja paella keskelle pöytää kannen alle, jossa se pysyy lämpimänä. Salaattia ja leipää lisukkeeksi.
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N