Siirry pääsisältöön

Blinit kaurajuomasta

Vaikka blinit ovat venäläinen ruoka ja niitä ei valmistettu meillä lapsuudessani maalla Itä-Suomessa lainkaan jostain syystä, olen itse tehnyt blinejä paljonkin yleensä uuden vuoden aatoksi ja sen jälkeenkin. Tänä vuonna olimme varmaan ensimmäisen kerran yhteisen elämämme aikana kaksin uuden vuoden aattona, koska flunssa iski aika rajusti puolisooni. Silti piti hieman juhlistaa ilman sukua ja ystäviä uuden vuoden tuloa. Sairaanakin saa nauttia elämästä, jos vain pystyy ja jaksaa! 


Täytyy sanoa, että tekemäni blinit onnistuivat nyt paremmin kuin koskaan ennen. Kokeilin eka kerran kaurajuomaa (Fazerin Aito) ja hyvinhän se sopi blineihin. 

Tässä ohjeeni:

4 dl kaurajuomaa
1 dl kuohukermaa
25 gr hiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
2,5 dl tattarijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
1/2 tl suolaa 

Paistoon paistinpannulle nestemargariinia.

Valmistusohje:

Liota hiiva ensin kädenlämpöiseen kaurajuomaan ja laita se riittävän suureen kulhoon, koska taikina nousee. Kohotin lautasen alla kulhossa noin 3 tuntia ( kävin kaupungilla). Sitten joukkoon jauhot, vielä kohotus noin 1 tunti. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää varoen taikinaan. Tietysti voit erotella valkuaiset ja keltuaiset erikseen, vatkata kuohkeaksi ja lisätä taikinaan. Lisää vielä kermaviili ja suola. Paista pannulla molemmin puolin. Itse tein suurella pannulla, blinipannujakin on kaupoissa. Paista blinit juuri ennen tarjoilua ja laita kansi blinien päälle tai tarjoile suoraan lautaselle.

Blinien kanssa meillä oli siian ja lohen mätiä, sipulirouhetta hienona, sitruunamehua, smetanaa, pippurirouhetta, tilliä. Juomana oli valkoviini ja vesi. Blinitaikinaa jäi, joten laitoin sen jääkaappiin ja söimme blinejä uudenvuoden päivänäkin. Silloin lisänä oli graavilohta pikkupaloina. Myös katkaravut käyvät blinien kanssa. Blinitaikinanhan voi tehdä myös veteen tai olueeseen, mitä nyt kukin keksii nesteeksi. Mutta kaurajuoma oli nyt uusi kokeiluni ja sehän sopi hyvin.  

Valkoviini blinien kanssa: Castillo de Molina - Gran Reserva Savignon Blanc 2022


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N