Siirry pääsisältöön

Loppiaisen vorschmack Tertin kartanolta


                                               https://tertinkartano.fi/tuote-osasto/suosituimmat/ 

Herkuttelimme loppiaisiltana valmiilla ruualla, Mannerheiminkin suosimalla vorschmackilla. Olemme tosi sairaana kumpainenkin, minä jo viidettä viikkoa!! Ruuanlaitto on silloin vaikeaa, kun on sairas. Ostimme Helsingistä tullessamme Tertin kartanon vorschmackia säilykepurkissa ja sitä voin suositella. Voschmackia keitimme ensin noin 10 minuuttia kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen, ettei se pala pohjaan. Tuote on paras valmis säilykepurkkituote, mitä tiedän, ylittää monen ravintolankin vastaavanlaisen annoksen. Vorschmack käy alkuruuaksi tai meille se kävi nyt pääruuaksi. Onneksi makuaistia on vielä vähän jäljellä. Lisukkeeksi otimme perunamuussia, smetanaa, suolakurkkuja, rosollia, puolukkahilloa, tuoretta persiljaa. Juomana otin yhden lasin jouluolutta, joka sopi tämän ruuan kanssa. Muuten en ole yhtään oluen ystävä. Kotikalja olisi ollut vielä sopivampi ruokajuoma, mutta nyt en ole jaksanut sairaana ollessa sitä tehdä. Vorschmackia aion kyllä vielä itsekin kokeilla naudan jauhelihasta, koska siitä tulee hyvää kuulema, kun sitä hauduttaa pitkään uunissa. 

Ruokajuomana oli Hohenthannerin Winterfestbier. Aika voimakkaan makuinen lager olut!

Tertin kartano on todella hurmaava kartanomiljöö Mikkelissä. https://tertinkartano.fi 

Siellä kannattaa ehdottomasti poiketa, jos on matkalla Mikkelissä tai ajamassa ohi. Olemme vuosien ajan käyneet Tertissä ja ostaneet sieltä hyviä tuotteita. Usein syömme siellä pienen lounaan tai joskus isomman. Minun pieni herkkulounaani on usein Tertin savumuikkuvoileipä. Olemme joskus syöneet myös Tertin mahtavan jouluaterian, en tiedä parempaa jouluateriaa Suomessa. Mutta silloin kannattaa mennä sinne tyhjällä vatsalla, jotta kaikki jouluherkut mahtuvat mahaan!

Tertistä löytyy joulun aikaan ihania joululahjoja ja ruokia. Kesällä on myös navettamyymälä auki. Nyt talvella siellä vanhassa kivinavetassa oli viehättävä joulunäyttely fiilistelyä varten. 














Tässä yksi perusohje: 

Kotikokin vorschmack

0,5 dl rypsiöljyä
700 g naudan jauhelihaa
2 isoa sipulia hakkeena
8 valkosipulinkynttä hakkeena
4 rkl tomaattipyreetä
50 g anjovisfileitä hakkeena
2 rkl anjovislientä
3 dl kanalientä
suolaa
mustapippuria

1. Ruskista jauheliha rypsiöljyssä paistinpannulla, lisää tomaattipyree, sipulit ja anjovis. Freesaa 5 minuuttia.

2. Lisää kana- ja anjovisliemi, sekoita hyvin. Hauduta pannulla 10 minuuttia. Kaada vorschmack uunivuokaan. Laita uunivuoka 105-asteiseen uuniin ja kypsennä 3 tuntia.

3. Poista vorschmack uunista ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Tarkista maku.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N