Kun lämmitän talvella joka toinen päivä leivinuuniamme, niin yritän keksiä ruokia, joita siinä voi valmistaa. Tänään tein pitkästä aikaa kaalilaatikkoa. Ohje on oikeastaan mieheni äidin eli lasten mummin. Hän teki syksyisin kaalilaatikkoa. Ostin 2,6 kilon kaalinkerän ja se maksoi noin 4 euroa, joten kallista ruokaa se ei ole. Puolitin kerän ja silppusin sen leikkuulaudalla. Otan aina päällimmäiset kaalin lehdet pois, koska ne ovat usein hieman huonoja. Mutta tämä ruoka ei paljoa maksa!
1 iso kaalin kerä tai n 1-1,3 kg kaalia
1 iso sipuli
1,5 dl puuroriisiä
400 gr nauta-sika jauhelihaa
kasvisöljyä paistoon
3-4 dl kasvislientä, lisalientä tai vettä
Mausteita:
3 rlk siirappia
1-1,5 tl suolaa
1- 2 tl mustapippurirouhetta tai jotain pippurisekoitusta
1 tl minttua kuivarouheena tai tuoreena
1 tl basikaa kuivarouheena tai tuoreena
0,5-1 dl tuoretta oreganoa tai kuivattuna
mausteitahan voi laittaa maun mukaan, vähän tai enemmän
Teko-ohje:
- keitä riisit vedessä puolipehmeiksi
- kaalinkerä ensin silpuksi ja pannulle hautumaan 10-15 min kannen alle
- silppua sipuli ja käytä pannulla hieman hauduttaen
- sekoita kulhossa kaalit, riisi ja sipulit
- paista jauheliha pannulla, lisää mausteet suola ja mustapippuri
- sekoita ruskistettu jauheliha kulhossa kaalin, riisin, sipulien kanssa
- lisää siirappi, sekoita
- lisää yrttimausteet, minttu, basilika, oregano
- laita seos voideltuihin vuokiin tai isoon kulhoon, lisää nestettä, vettä, kasvislientä tai lihalientä jonkin verran, ei täyteen
Paistoin leivinuunissa 2 tuntia miedossa lämmössä (200-180). Maistuu hyvin raikkaan puolukkahillon kera. Tätä tuli runsaasti, joten laitoin loput foliovuokiin ja pakkaseen. Oikea talven herkullinen uuniruoka!
P.S. kasvissyöjät voivat laittaa lihan sijaan vaikkapa porkkanaa tai paprikaa - hyvää silläkin tavoin
Kommentit
Lähetä kommentti