Siirry pääsisältöön

Kaalilaatikko

Kun lämmitän talvella joka toinen päivä leivinuuniamme, niin yritän keksiä ruokia, joita siinä voi valmistaa. Tänään tein pitkästä aikaa kaalilaatikkoa. Ohje on oikeastaan mieheni äidin eli lasten mummin. Hän teki syksyisin kaalilaatikkoa. Ostin 2,6 kilon kaalinkerän ja se maksoi noin 4 euroa, joten kallista ruokaa se ei ole. Puolitin kerän ja silppusin sen leikkuulaudalla. Otan aina päällimmäiset kaalin lehdet pois, koska ne ovat usein hieman huonoja. Mutta tämä ruoka ei paljoa maksa!

1 iso kaalin kerä tai n 1-1,3 kg kaalia
1 iso sipuli
1,5 dl puuroriisiä
400 gr nauta-sika jauhelihaa
kasvisöljyä paistoon
3-4 dl kasvislientä, lisalientä tai vettä

Mausteita:
3 rlk siirappia
1-1,5 tl suolaa
1- 2 tl mustapippurirouhetta tai jotain pippurisekoitusta
1 tl minttua kuivarouheena tai tuoreena 
1 tl basikaa kuivarouheena tai tuoreena
0,5-1 dl tuoretta oreganoa tai kuivattuna 
mausteitahan voi laittaa maun mukaan, vähän tai enemmän 

Teko-ohje:
- keitä riisit vedessä puolipehmeiksi
- kaalinkerä ensin silpuksi ja pannulle hautumaan 10-15 min kannen alle
- silppua sipuli ja käytä pannulla hieman hauduttaen
- sekoita kulhossa kaalit, riisi ja sipulit
- paista jauheliha pannulla, lisää mausteet suola ja mustapippuri
- sekoita ruskistettu jauheliha kulhossa kaalin, riisin, sipulien kanssa
- lisää siirappi, sekoita
- lisää yrttimausteet, minttu, basilika, oregano
- laita seos voideltuihin vuokiin tai isoon kulhoon, lisää nestettä, vettä, kasvislientä tai lihalientä jonkin verran, ei täyteen 

Paistoin leivinuunissa 2 tuntia miedossa lämmössä (200-180). Maistuu hyvin raikkaan puolukkahillon kera. Tätä tuli runsaasti, joten laitoin loput foliovuokiin ja pakkaseen.   Oikea talven herkullinen uuniruoka!

P.S. kasvissyöjät voivat laittaa lihan sijaan vaikkapa porkkanaa tai paprikaa - hyvää silläkin tavoin 
 









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulled pork eli nyhtöpossua joulukinkun lopusta

Ostimme jouluksi 6,5 kg kinkun kuten aiemminkin. Mutta nyt kinkkua jäi aika paljon, koska lasten perheitä ei ollutkaan koronan takia joulun aikaan syömässä. Söimme sitä sitten kolmisin joulun aikaan isoäidin kanssa ja sitten kaksistaan. Loput kinkusta meni pakkaseen ja osa nyt uuden vuoden aattoruuaksi leivinuunissa. Lämmitin uunin aattoa edellisenä päivänä n 200 C:seen  ja annoin lihapadan olla yön yli iltaan asti miedossa lämmössä. Kun maustaa kinkkupalaset runsain maustein, ei sitä usko samaksi lihaksi. Tässä ohje: n 2 kg kinkkua palasina isoon vuokaan omenamehua (itsetehtyä) BBQ-kastiketta chilikastiketta ketsupin loppu 1 punainen paprika pikkupaloina 1 sipuli paloina Ladoin lihapalat isoon vuokaan. Sekoitin nesteet ja lihapalat peittyivät kokonaan. Päälle folio tiukasti ja vuoka uuniin. Aika maukasta tulikin. Makeat kastikkeet sopivat hyvin, myös sweet chili saucet. Maku on enemmän aasialainen kuin suomalainen. Sopii hyvin pääruaaksi perunoiden ja salaatin kanssa. Myös erittäin hy

Patakukko savolaisittain

Kalakukko on savolaisten suuri herkku, mutta yhtä herkullista on patakukko! Siinähän on täysin samat ainekset. Se on myös helpompi tehdä. Ainekset (pienet kalat ja sian kylkisiivut) laitetaan pataan vuorotellen kerroksiin ja sitten taputellaan kuori eli kansi. Kukko eli pata laitetaan ensin n 200 asteeseen kolmeksi vartiksi  ja sitten hautumaan matalaan lämpöön (+ 125) uuniin jopa 4 tunniksi. Kukon kansi on koostumukseltaan ruisjauhoja, vehnäjauhoja, sulaa voita ja hieman vettä. Voita kannattaa laittaa reilusti, niin kuoresta tulee mehukas ja pehmeä. Ruodot pehmenevä täysin, kun kukko haudutetaan kunnolla.

Karjalaiset kukkoset eli riisipyöröt

  Tässäpäs nopeat pikkusuolaiset, jos sinulta jää riisipuuroa tähteeksi. Sovelsin hieman Emmi- ja Hilja-mummin ohjetta uuteen uskoon. 3 dl kevytmaitoa tai vettä 1 ps kuivahiivaa (11 gr) 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 2 dl luomukauraleseitä 50 gr sulaa voita riisipuuroa Lämmitä maito mikrossa käden lämpöiseksi. Lisää siihen hiiva. Sitten suolaa ja sokeria. Lisää jauhot. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja. Sulata voi ja lisää se. Kohota taikinaa 15 min. liinan alla. Leikkaa pitkästä tangosta kakkaroita ja pyöritä ne uunipellille ja litistä kämmenellä. Kohota vielä liinan alla. Edellisen päiväiseen puuroon voit lisätä hieman maitoa, kiehauta ja lisää sitä hieman jäähtyneenä kakkaroiden päälle ruokalusikallinen. Sitten uuniin n. +230C noin 15 -20 min. Sulata hieman voita ja voitele kukkoset lämpimänä. Voit syödä sellaisenaan tai laita nokare vielä voita kukkoselle. Maistuu välipalana tai iltapalana tai kahvin kanssa suolaisena lisänä. N